Massage

Kan användas för en avslappnade effekt och ökad rörlighet.

Fungerar både för att förebygga och rehabilitera skador.

Massage är en gammal behandlingsmetod där musklerna bearbetas med händerna genom mekanisk bearbetning. Genom en kombination av strykningar, knådningar, friktioner samt tryck och töjning bearbetas kroppens mjukdelsvävnader (dvs muskler, hud och bindväv) för en avslappnande effekt och ökad rörlighet. Genom direkt och indirekt verkan påverkas även blodcirkulation, nervsystem och psyke och hormoner som ger lugn frigörs. Vid massage frisätts ett lugn och ro hormon oxytocin i hjärnan och påverkar viktiga funktioner i inre organ och förändrar våra känslor av avslappning och mättnad.

Varför välja massage?

En massagebehandling kan tas både i friskvårdande (förebyggande) syfte och för direkt behandling eller rehabilitering av specifika skador och besvär i rörelseapparaten. Massage kan alltså användas som behandlingsform i många olika sammanhang, t ex för att:

 • göra spända muskler mjuka och elastiska och öka blodcirkulationen i musklerna
 • lösa muskelknutar som uppkommit pga snedbelastning eller vid statiskt arbete
 • motverka spänningshuvudvärk och lindra käkledsbesvär
 • öka rörligheten genom att lösa spänningar, t ex i nacke och axlar
 • avhjälpa ländryggsbesvär som t ex ryggskott eller trötthetskänsla i rygg och skuldror
 • avhjälpa utstrålningar i arm eller ben, vilka kan bero på spända/korta muskler
 • motverka ärrbildning efter skador i muskelvävnad
 • hjälpa till med avslappning och motverka stress
 • ge en djupare och lugnare andning än samt koncentrationsförmågan
 • öka lymfcirkulationen och stärka immunförsvaret
 • öka kroppens allmänna välbefinnande

Hur går en behandling till?

Första gången du kommer till mig får du fylla i en hälsodeklaration med frågor om ditt nuvarande och tidigare allmäntillstånd. Hälsodeklarationen går du sedan igenom tillsammans med mig. Då jag arbetar med en helhetssyn på kunderna där både fysiskt och psykiskt välbefinnande eftersträvas och även för att kunna ge en bra och säker behandling, behöver jag få veta hur du mår, om du har några sjukdomar .

Jag anpassar alltid din behandling efter dina behov och önskemål. Du ska därför inte tveka att tala om hur du vill ha din massage. Tycker du t ex att jag arbetar för mjukt eller för hårdhänt så säg det. På så vis hjälper du mig att göra mitt bästa för dig.

Kan man få ont av massage?

Ja och nej. Det ska aldrig smärta men det kan ibland göra ont under behandlingen om man har väldigt ömma/stela eller spända/korta muskler. Detta kan av vissa t o m upplevas som skönt om man vet att man i och med detta kommer tillrätta med sina problem. Jag kan dock alltid reglera smärtan beroende på kraften och greppen som jag använder.

Massagen ökar cirkulationen i din kropp. Efter behandlingen kan du därför känna dig lite yrvaken eller ”behagligt mosig” men du blir snabbt pigg och välmående. Många blir också både törstiga och kissnödiga efter massagen.

Man kan också få vad man kallar en behandlingsreaktion på så sätt att man efter behandlingen känner något som kan liknas vid träningsvärk eller ömhet upp till ett par dagar efter behandlingstillfället. Detta är helt normalt.